Keresés
> Részletes keresés
> Keresés törlése


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!

Dr. Timár Tibor
Cím: 1037 Budapest, Mátyáshegyi út 43Web: http://www.freeweb.hu/orr-ful-gegeszet/index.htm
Telefon: (06-30) 914-1477

A képek megtekintéséhez kattintson ide!
Bemutatkozás

Miben próbálok többet nyújtani egy fül-orr-gége szakorvosi rendelőhöz képest?

1. Van idő nyugodtan, barátságosan megvizsgálni a beteget és megbeszélni a probléma hátterét, közösen eldönteni, hogy milyen megoldások jönnek szóba, ezek közül melyiket érdemes választani.

2. Általános orvosi és gyermekgyógyászati tapasztalatom, ebből adódó “belgyógyászati szemléletem” eltér a legtöbb orr-fül-gégész szemléletétől. Minden esetben barátságos gyógymódot keresek, műtétet csak akkor javaslok, ha – az ésszerűség határain és a bizonyíthatóan hatásos orvostudományon belül – minden más lehetőséget kimerítettünk. (Külföldi betegeimtől sokat tanultam ezen a téren.)

3. Igyekszem szinte folyamatosan elérhető lenni. Mivel otthonomban rendelek, sürgős esetben általában szinte azonnal tudom fogadni a fájdalomra panaszkodó pácienst. Ha – nagyon ritkán – szükséges, akár naponta is tudom ellenőrizni a betegség alakulását, hétvégén sem kell az fül-orr-gége-ügyeleten többórás várakozás után ismeretlen orvoshoz fordulnia annak, akit hét közben én kezeltem. Ez a lehetőség nyugodtabbá teszi a beteget és a kezelő orvost egyaránt. Mindketten higgadtabban tudjuk felmérni a helyzetet: ha fennáll a bizalom, van idő a kezelés eredményességét kivárni.

4. Indokolt esetben házhoz is megyek.

5. Helyben van lehetőségem vért venni, illetve torokleoltást vagy gyorstesztet végezni. Ezekre – az utóbbi kivételével – nagyon ritkán van szükség.

(6. A rendelőmben gyakorlatilag nincs várakozási idő.)

(7. Mindig lehet ingyen parkolni.)

Magyarországon a fül-orr-gégészeti ellátás döntően a szakorvosi (sztk) rendelőkben folyik, kisebb részben kórházi osztályok ambulanciáin. A kollégákhoz – több-kevesebb várakozás után – szinte mindenki be tud jutni, bár nem mindig kap megnyugtató magyarázatot betegségéről, arról, hogy miért alakult ez ki, miért úgy kell kezelni, stb. Növeli a zsúfoltságot, hogy Magyarországon a fül-orr-gégészet  helyzete más mint a világ sok más részén. Nálunk a családorvos, családi gyermekorvos, belgyógyász, kórházi gyermekgyógyász misztikus szervrendszerként látja a fület, orrot, gégét, mandulákat. Betegségeiket nem is igazán próbálja meg diagnosztizálni, pláne kezelni. Így viszont az a páciens, aki fül vagy pl. az arcüreg betegségében szenved, német, angol, amerikai társánál sokkal többször kényszerül a fül-orr-gégész szakorvost is felkeresni. Így ráadásul automatikusan olyan szakorvoshoz kerül, aki arra büszke, hogy ő egy sebészeti szakmát művel magas fokon. Az ő számára egy műtét bravúros elvégzése a szakmai dicsőség, nem pedig annak elkerülése egy jól megválasztott antibiotikum vagy más (“belgyógyászati”) gyógymód alkalmazásával. Vonatkozik ez olyan kis műtétekre is, mint a fül felszúrása, ami gennyes fülgyulladásban tőlünk nyugatra fekvő országokban soha nem történik meg. (Pláne nem a savós fülgyulladásban!)

A nagy betegszám, esetleg a ritka rendelési időpont miatt a rendelői, kórházi fül-orr-gégész szakorvosnak sokszor nincs módja a súlyosabb esetekért is teljesen vállalni a felelősséget, végigvinni a kezelést a páciens gyógyulásáig. A beteget hajlamos kellő indok nélkül is kórházba utalni, hiszen a legegyszerűbb eseteket kivéve amúgy is csak a műtéti megoldást tartja igazán jónak. Ilyenkor készül a rengeteg fölösleges szakorvosi, laboratóriumi és röntgenvizsgálat, ennek  sok kellemetlenségével, költségével és mellékhatásával. Nem is beszélve a sok műtétről, melyet talán el lehetett volna kerülni.

Rendelői, kórházi fül-orr-gége szakorvos ügyeleti időben nem tud betegei rendelkezésére állni. Már csak ezért sem tudja a kezelést személyesen végigvinni. Pedig több orvos nem feltétlen fogja egymás munkáját segíteni, az ügyeletesnek egyébként is még kevesebb idő áll rendelkezésére, hogy higgadtan végiggondolja a helyzetet. Ő még könnyebben választja az utólag támadhatatlan megoldást, a kórházat, vagy legalább a felszúrást, kiöblítést.
Rendelési idő
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
Előzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapjánElőzetes megbeszélés alapján


Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink